Görögország

Görögország Görögország Görögország Görögország Görögország Görögország Görögország Görögország Görögország Görögország Görögország Görögország Görögország Görögország Görögország Görögország Görögország Görögország Görögország Görögország Görögország Görögország Görögország Görögország Görögország Görögország Görögország Görögország Görögország Görögország Görögország Görögország Görögország Görögország Görögország Görögország Görögország Görögország Görögország Görögország Görögország Görögország Görögország Görögország Görögország Görögország Görögország Görögország Görögország Görögország Görögország
Görögországban találtak fel mindent, amit ma a társadalomnak, államnak, gondolkodásnak, sportnak hívunk. Ma kedvességével, kék házaival és szikrázó napsütésével vonz magához Görögország.


Görögország úti célok:Jó tanácsok egy athéni utazáshoz 

 
Athén a múlt, a jelen és a jövő városa. Olyan hely, ahol néhány lépés megtételével az ókorból a modern jelenbe csöppenünk, és mindez a világ legtermészetesebb dolgának tűnik. Azonban mielőtt útnak indulunk, nem árt, ha néhány dologgal tisztában vagyunk. 
 
Aki először jár a görög fővárosban, annak mindenképp érdemes kész listával érkeznie, összegyűjtve azokat a nevezetességeket, amelyeket mindenképpen meg szeretne látogatni. Athénban ugyanis nem a látnivalók száma, hanem a rendelkezésre álló idő mértéke az, ami véges. 

Belépők:
Ha nyakunkba vesszük a várost, legjobb döntés, ha egy ún. kombinált jegybe ruházunk be. Ez fajtájától függően több nevezetességre érvényes, ára 12 €. A belépők általában 2-3 € körül mozognak, érdemes azonban figyelembe venni az olyan nem mindig feltüntetett kedvezményeket, mint a nemzetközi diákigazolvány. A legtöbb helyen ez ugyanis szabad belépést enged.

Közlekedés:
Athénban található a világ egyik legmodernebb metróhálózata, mely 3 vonalát (zöld, kék, piros) igénybe véve kényelmesen és gyorsan ott lehetünk a város majdnem minden pontján. A zöld vonal épült a legkorábban, Pireuszba juthatunk ki vele. A kék vonal vezet ki a repülőtérre, a piros olyan nyomvonalakkal rendelkezik, mint az Akropolisz vagy a szintén UNESCO világörökség részének nyilvánított Dafni kolostor. Jegyet automatából vagy az állomáson is beszerezhetünk, ára 70 perces időtartamra 1,2 €. Metrón kívül buszt, trolit vagy villamost is igénybe vehetünk, de ha nem szeretnénk tömegközlekedni, könnyedén foghatunk egy taxit.

Vásárlás:
A divatkövetők az Ermou sétálóutcáin kutathatnak a legnagyobb márkák trendi ruhadarabjai és fehérnemű kollekciói után, a couture és dizájner ékszereket pedig csakis Kolonakiban érdemes keresni. Plakán, a főváros bevásárló-térségében, biztos, hogy talál valamit a vékonyabb pénztárcájú turista is, amit emléknek vagy ajándéknak hazavihet. Érdemes azonban vásárlás előtt körbejárni a szűk, szuvenír boltoktól hemzsegő utcácskákat: könnyen lehet, hogy ugyanazt az árut pár méterrel odébb több euróval olcsóbban találjuk meg.

A Monastiraki térnél keresve sem találnánk jobb helyet egy fenséges vacsora elköltésére. A finomabbnál-finomabb ízeket fogyasztani a fényben úszó Akropolisz lábánál, páratlan élmény.

Étkezés:
Ha már Athénben járunk, nem hagyhatjuk ki a fantasztikus görög ízeket. A belvárosban, sorban egymás után sorakoznak a tavernák, különböző éttermek vagy pékségek. A gyros pitában kihagyhatatlan, mindössze 2-2,5 €-ért istenit ehetünk. Reggeliként fogyasszunk pékárut: a spanakopita (spenótos pita) gondoskodik róla, hogy energiától duzzadva kezdjük a napot. Napközben a nemzeti ételek sora áll előttünk: pl. a muszaka (rakott padlizsán), a csirke szuvlaki, a stifado (hagymás, paradicsomos hússzelet), a tzatziki (joghurtos, fokhagymás uborkasaláta), a baklava (fahéjas, mandulás sütemény), a halva (grízes sütemény), a tyropita (sajtos rétes). 18-20 €-ért két személy kényelmesen megvacsorázhat, de az angol nyelvű menüktől óvakodni kell, mert ezek a turistákra specializálódtak, már ami az árképzésüket illeti. 
 
Okulva az elmúlt időszakból, semmiképp ne induljunk el készpénz nélkül! Ugyancsak fontos, hogy rendelkezzünk megfelelő utas- és balesetbiztosítással, és nem árt, ha a csomagunk tartalmazza az alapvető gyógyszereket is. 
 
 
 
 
 
 

forrás: Görögország ismertető - Start Utazás