Korfu

Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu Korfu
Korfu vagy Kerkira - a görögök smaragd szigetnek nevezik. A mitológia szerint Asopa, a folyók istene lányának a nevét viseli. A sziget szépsége már régóta vonzotta maga idejének hírességeit, mint pl. Ödüsszeuszt vagy Sissit, az osztrák császárnőt. Nyaralásra Korfu ideális választás.


Korfu úti célok: A „görög csoda” Kelet és Nyugat határán - Korfu

Az útikönyvek Görögországról szóló fejezeteiben szinte kivétel nélkül azt olvashatjuk: „Korfu az ország az egyik legfelkapottabb nyaralási úti célja”. Görögország régi varázsa – csodálatos tengerpartja és természeti adottságai ellenére – részint a tömegturizmus jelenségének hatására kissé feledésbe merült, ám az ország vitathatatlanul tartalmaz meglepetéseket és kiaknázatlan élményeket. Az egyik ilyen kihagyhatatlan lehetőség kétségtelenül a csodálatos, illetve még a huszadik század első felében is királyok, főurak kizárólagos nyaralóhelyének számító Korfu.

Az olajfák szigete – vagyis görög nyelven „Kerkyra”, – igen kedvelt turistaparadicsomként számtalan nyugodt és csöndes helyszínnel szolgál. Ez az a közkedvelt görög sziget, ahol valóban minden görög jellegzetesség megtalálható, de egyben az a miliő is, amely a családi nyaralásra, vagy magányos kikapcsolódásra vágyó utazó számára – a mediterrán városkák különleges látnivalóival, a leírhatatlan kristály-kék tenger hullámaival, a végeláthatatlan homokos strandokkal, valamint jellegzetesen fehér színű görög házaival – feledhetetlen élményeket ígér.

Korfu útja a görög mitológiától Görögország szerves részéig
 
Korfu viharos történelme azt eredményezte, hogy a sziget szépségét – mivel az évezredes múlt természeti viszontagságai és főképp hadakozásai nem sok értéket hagytak hátra – elsősorban a velencei és az angol építészet remekei adják meg, illetve gazdagítják ezt a csodálatos és Görögország északnyugati határának szélét jelentő szigetet. A Jón-szigetek között, a Keletet a Nyugattal összekötő hajóutak nélkülözhetetlen állomásaként funkcionáló Korfu mindig is fő központja volt a tengeri kereskedelemnek, ezáltal fő célja is a korabeli hatalmaknak. Korfu Homérosz írásaiban még „Szkeria” néven fordul elő és közismert tény az is, hogy a Korfu elnevezés csak a bizánci kor után terjedt el a szigeten található erőd két csúcsára utalva. A csaknem 33 ezer lakost magába foglaló mai főváros szintén a Korfu elnevezést kapta.

Napjainkban a térség legnagyobb oktatási intézményeként számon tartott Ion Egyetem székhelyéül szolgáló Korfu volt az első adriai város, amely az ókorban római uralom alá került. Persze a sziget történelmét geo-stratégiai helyzetéből adódóan javarészt csaták és hódítások jellemzik. Gazdag történelmének ezeket a mozgalmas éveit ma is bizonyítják a stratégiai helyekre épített erődjei a sziget kiemelten jól szemügyre vehető pontjain. Az ókor mozgalmas éveit a középkor elsősorban velencei irányítás alatt álló időszaka követte, amelyet a kora-újkor muszlim hódításaival összefüggésben – akárcsak Rodosz, vagy más görög sziget esetében – a kisebb-nagyobb időintervallumra meghatározó török uralom váltott fel, egészen az angol fennhatóság időszakáig. A tizenkilencedik század közepén Korfu szigete a híres Londoni Egyezmény értelmében végleg Görögországhoz került. A 2007 óta Nemzetközi Világörökség részének számító Korfu ma már nemzetközi repülőtérrel, számtalan szállodával, hotellel és a feledhetetlen nyári időtöltéshez rengeteg lehetőséggel várja a szigetre látogatókat.

Látnivalók

Amennyiben a forró nyári hónapokban meguntuk a tengeri fürdőzést és másfajta kikapcsolódásra vágyunk, akad Korfun néhány olyan látnivaló, amelyet nem érdemes kihagyni. Amennyiben továbbra is vízre, de nem tengervízre vágyunk, kihagyhatatlan Korfu egyik legfelkapottabb látványossága – számos élménymedencével rendelkező – Aqualand, a sziget modern csúszda-parkja. A csodálatos paleokastritsai ortodox monostor is kétségtelenül ilyen, illetve amelyre Paleokastritsa központjában egy kiépített aszfalt úton kényelmesen feljuthatunk. Legyen szó további úti célként a százötven métert is meghaladó magasságban tornyosuló Angelokasztro váráról, vagy a Kanoni-félszigeten épült Mon Repos palotáról a tenger nyújtotta csodálatos élményen túl számos nevezetesség kínál Korfun feledhetetlen időtöltésre lehetőséget.

Helyi közlekedés


A Korfun esetleg autóval közlekedők számára kimondott könnyedség, hogy Magyarországhoz hasonlóan a jobb oldalon folyik a közlekedés. Jóllehet, a szigeten elég ritkák a balesetek, de mint általában a „görög világban” Korfun is igen hevesen vezetik a görögök járműveiket, amellyel maguk körül meglehetősen gyakran teremthetnek veszélyes szituációkat. A szigeten persze az sem meglepő, hogy sokan járnak robogóval, és ez különösen igaz a nyári hónapokra. A szigeten természetesen taxi és buszközlekedés is van. A menetrend szerinti autóbusz járatok közül a kék buszok a helyi járatok, amelyek a fővárosban és annak külterületén közlekednek. Találkozhatunk zöld buszokkal is, amelyek távolsági járatként a fővárost kötik össze a sziget távolabbi pontjaival. A buszjáratoknak jellemző az a – görög földön nem ismeretlen – tulajdonsága, hogy a kiírt menetrendhez képes a buszok hamarabb, vagy később indulhatnak. Az sem ritka eset, hogy amennyiben a buszvezető úgy véli, hogy már sokan vannak a járművön, akkor egyszerűen nem áll meg a megállóban.

Amennyiben a fenti közlekedési eszközök valamelyikével veszünk részt a közlekedésben, a hazainál némileg jobban figyeljünk oda a körülöttünk lévőkre.

Fizetőeszköz

Korfu szigetén – mint általában az Európai Unió egész területén és Görögországban – az Euró a hivatalos pénznem. Abban az esetben ellenben, ha Euró nem áll rendelkezésünkre természetesen hotelekben, éttermekben a hitelkártyák, illetve utazási csekkek is széles körben használhatóak.

                     

 

 

 


forrás: Korfu ismertető - Start Utazás