Antigua és Barbuda

Antigua és Barbuda Antigua és Barbuda Antigua és Barbuda Antigua és Barbuda Antigua és Barbuda Antigua és Barbuda Antigua és Barbuda Antigua és Barbuda Antigua és Barbuda Antigua és Barbuda Antigua és Barbuda Antigua és Barbuda Antigua és Barbuda Antigua és Barbuda Antigua és Barbuda Antigua és Barbuda Antigua és Barbuda Antigua és Barbuda Antigua és Barbuda Antigua és Barbuda Antigua és Barbuda Antigua és Barbuda Antigua és Barbuda Antigua és Barbuda Antigua és Barbuda Antigua és Barbuda Antigua és Barbuda Antigua és Barbuda Antigua és Barbuda Antigua és Barbuda
A Karib-tenger keleti részén húzódó Szélcsendes-szigetek keleti oldalán fekvő Antigua és Barbuda stratégiailag fontos helyzetét a nagyhatalmak már régen felismerték. A törpeállam valójában három szigetből áll – a két névadóból és a lakatlan Radondából.


Antigua és Barbuda úti célok:Ott, ahol egykor Nelson admirális flottája szelte a habokat, most turisták ezrei pihennek a pálmafák szegélyezte tengerparton.

A Karib-tenger K-i részén húzódó SZÉLCSENDES-SZIGETEK K-i oldalán fekvő Antigua és Barbuda stratégiailag fontos helyzetét a nagyhatalmak már régen felismerték. A törpeállam valójában három szigetből áll – a két névadóból és a lakatlan Radondából.

A 17. és 18. sz-ban Antigua egyike volt a Nagy-Britannia fontos nyugat-indiai tengerészeti bázisának. Stratégiai jelentőségét e században is megőrizte. Az Egyesült Államok építette pl a szigeten a Coolidge repülőteret a II. világháborúban, hogy megvédje a Karib-tengeri szigeteket és a Panama-csatornát.

Antigua őslakosai az aravakok voltak, mára azonban hírmondójuk sem maradt. A szigetet Kolombusz nevezte el Antiguanak, 1632-ben a britek gyarmatosították, akik Afrikából rabszolgákat hoztak magukkal. Az ő leszármazottaik alkotják a mai lakosság nagy részét (66 000 fő).

Napjainkban a sziget fő bevételi forrása a turizmus (GDP 13%-a).

 Még a karib-tengeri szigetek sorából is kiemelkedik rendkívül jó adottságú, pálmafás tengerpartjaival, ahol a homok szikrázóan fehér, vagy rózsaszín. Július és október között azonban hurrikánok és trópusi viharok söpörnek végig a tájon.

Az alacsony, sűrű erdővel borított Barbudán mindössze 1460 fő él, többségük földműveléssel és homás halászattal foglalkozó kistermelő. A turisták körében Barbuda tengerpartjai és közeli korallzátonyai miatt kedvelt, ahol számtalan vitorlás hajó roncsa található a tengerfenéken. A sziget állatvilágában megtalálható a vadgalamb, és az angol dámszarvas is. 

Antigua és Barbuda történelmi és építészeti nevezetességeinek többsége a nagyobb szigeten Antiguán található. ST. JOHN´S ban, a fővárosban megmaradt néhány szép 18. sz-i hivatali épület, valamint az 1840-ben épült barokk katedrális. Itt-ott találhatóak még cukorgyárak, utalva a korábbi fő tevékenységre. A sziget DK-i részén fekszik ENGLISH HARBOUR kikötővároska és a Nelson Hajógyár, amelyet a brit Horatio Nelson admirálisról neveztek el.

forrás: Antigua és Barbuda ismertető - Start Utazás